Tudta, hogy az whiskey Alabama hivatalos itala és hogy a legdrágább palack whiskeyt több mint 31 millió forintért adták el. Igaz csak 3 palack készült belőle és már nyugdíjas korban volt. Összeszedtünk pár érdekességet a whiskey történelméből.

A Whisky nem ugyanaz mint a whiskey

Van egy kisebb vita arról, hogy csak a Skótok hívják (írják) a whiskyjüket whiskynek, de általánosságban megegyezhetünk abban, hogy whiskynek csak a skótok hívják, mindenki más whiskeynek. Érdekesség: a skótok “e” nélkül betűzik mert abban hisznek, hogy a több magánhangzó elpocsékolja a jó ivásra szánt időt.

A whiskey sör

A whiskey sör (komló nélkül) amit lepároltak kétszer, háromszor. Az Amerikai Lepárló Intézménytől (American Distilling Institute) megtudjuk, hogy “ A whiskey lepárlásához előszört sört kell csinálnod. A sör technikailag egy kifejezés a whiskey mosásának (technical term for whiskey wash?) tekintet nélkül arra, hogy milyen alapanyagot használtak. Érdekesség: Tulajdonképpen a legtöbb Buorbont és Tennesseet komló (amik antibaktériumoknak felelnek meg) hozzáadásával készítik, hogy segítsék az erjedést. A Jack Daniels már nem használ már komlót viszont néhány kanadai lepárló még használ. Csak a skótok és írek azok akik egyáltalán nem használnak.

A whiskeyt jobban adóztatják mint téged

Több mint 50%-a minden ötödik megvett üveg whiskey árának amerikában az adóba megy (Szövetségi, állami és helyi).

Az angyalok imádják a whiskeyt

Az “angyalok része” vagy “angyalok adója” arra a 4%-ra utal ami elpárolog a whiskeyből minden évben. Az angyalok “ellopják” a whiskeys hordók 4%-át minden évben. Biztosra akarnak menni, hogy minden rendben van vele mielött meginnánk. (Miután palackoztad, az angyalok nem tudják megérinteni mivel nem párolog.)

Hogy számítsd ki, hogy milyen ritka a whiskeyd.

A legősibb whiskey a világon autómatikusan a legritkább whiskey, az éves 4%-os “angyalok adójának” köszönhető. Egy nagyon öreg palackozott whiskey vásárlója nagy százalékát issza meg az abban az évben készült whiskeynek. Itt van, hogy kell kiszámolni, hogy mennyi whiskey maradt fenn az elmúlt években. (Úgy működnek mint a kamatok csak visszafele)

100 x (0.96) ^ years old = Hány százalék whiskey maradt fenn abból az évből

Néhány embernek a whiskey íze olyan mint az égett fenék

A skótok mondják ezt a városi legendát: Néhány whiskey tartalmaz olyan kémiai anyagokat amiket csak néhány ember képes megérezni. Akik érzik, szerintük olyan íze van mint az égett fenéknek.

Meggyújtani a whiskeyt

Másik skót legenda szerint: régebben megszokták gyújtani a whiskeyket, hogy megállapítság mennyi alkohol van bennük. A lángok fénye mutatja meg, hogy megfelelő-e az alkohol mennyisége. Ha túl hevesen ég, túl sok benne az alkohol. Ezeket általában olcsón adták el a lepárlóban dolgozó munkásoknak.

Az 1794-es whiskey lázadás

Volt egy felkelés Pennsylvania megyéiben miután Alexander Hamilton elkezdte adóztatni a whiskeyket 1791-ben. Skót és Ír telepesek neheztelték az adót mivel a whiskey egy fontos gazdasági árucikk volt nekik. Zavargások törtek ki 1794-ben és az elnök, aki akkoriban George Washington volt, katonákat küldött oda , hogy elfojtsa a zavargásokat. Hamilton remélte, hogy példát tud statuálni két lázadóval, hogy elítéli őket hazaárulással, de Washington késöbb megbocsájtott nekik. Hamilton adóját kesöbb, 1802-ben visszavonták.

A whiskey az “élet vizét” jelenti

A Kelta nyelvről a whiskeyt “uisce beatha” vagy “élet vizének” szokták fordítani. Az “e” a whiskeyben a fuisce szóból, ami pedig a uisce beatha-ból jön. Mikor az ír szerzetesek ekezdték terjeszteni a whisket európa szerte, senki sem tudta kiejteni a “uisce”-ot emiatt “fuisce”-nek ejtették.

A tejüzemben dolgozók imádják a lepárlókat

A tejüzemi dolgozók a lepárlókhoz küzel gyakran szedik fel a kidobott megőrölt búzát és másfajta gabonákat, hogy whisket készítsenek. A kettőnek szimbiotikus kapcsolata van. A lepárlók túladnak a felesleges gabona maradékokból amiből a gazdák tápanyag gazdag takarmányt tudnak adni a haszonállataiknak, és ez a takarmány segít a teheneknek több tejet adni.

A legdrágábban eladott whisky

Dalmore 64 Trinitas. Ez a ritka és nagyon limitált szériás whiskey ténylegesen a keveréke az 1868, 1878, 1926 és 1939-es alkoholoknak. 1946-ban palackozták és 64 évig érlelték mielött eladták 2010-ben. Csak 3 üveg készült belőle (Emiatt a Trinitas elnevezés), egyet egy amerikai privát gyűjtő vett meg, egyet a “The Whisky Exchange” a saját privát kollekciójának. Az utolsó üveg ment eladásra 100.000 eurós áron (Ami 31.000.000 forint körülbelül) és ezzel megdöntötte a legdrágább eladott whisky rekordját 2010 Októberében.

A Whisky jó hatással van az egeszségre.

A mérsékelt whisky fogyasztása pozitív hatással van az egeszségre. A whisky fogyasztása megtudja előzni a rákot, csökkenti a sztrók és szívbetegségek kialakulását. Ez nem minden, 1-6 pohár whisky hetente csökkenti a felnőttkorban kialakuló demencia lehetőségét.

Most pedig néhány rövid érdekesség a Whiskyről

A whiskey Alabama állam hivatalos itala

A Jack Daniel’s lepárló üzem úgynevezett ‘dry county’-ban található ami azt jelenti, hogy tilos alkoholt árulni. Viszont kivételt tettek a lepárló üzemmel.

Sir Nikola Tesla whiskyt ivott mindennap, mert azt gondolta emiatt 150 éves koráig fog élni.

Ernest Shackleton Antarktisz-i expedíciója során otthagyott, 1896- os Scotch-ot találtak 2006-ban és még most is őrzik Új-Zélandon. Nem fagyott meg –30 fokban.

1875 júniusában, egy elzálogosított raktár lángra kapott, és az égő whisky lávaként folyt végig Dublin utcáin. A nagy dublini whisky tűznek nevezték és a tragédia 13 halálos áldozatot követelt és 1900 hordó whiskeyt.

2017-ben skót tudósok elindítottak egy autót bio-üzemanyaggal, ami whisky maradékból készült.

Kikori egy japán whisky ami 100 százalékban rizsből készül.

Egy hordónyi 30 éves Macallan whisky 2017-ben vált a legdrágábban eladott whiskys hordóvá, amit 375.000 fontos áron (Ami 132.000.000 forint körülbelül) ütöttek le egy aukción.