Lepárló hirek

Milyen sör készül Gemenc whiskey hordóban?

Gemenc Distillery whiskey-gyártási technológiája új tölgyfa hordós érlelésen alapul. Sok látogatónk kérdezi, hogy mi lesz a Gemenc whiskey hordóval miután a benne lévő szesz palackozásra kerül. A kérdés jogos, hiszen ezek a hordók a hároméves érlelés után még kitűnő állapotban vannak és átjárja őket a whiskey aromája, mondhatni energiája.  Nagy örömmel fogadtuk a Horizont Sörfőzde megkeresését. A sörfőzde eltökélt szándéka volt, hogy kínálatát Gemenc whiskeys hordóban érlelt sörrel egészítse ki.

A szavakat hamarosan tettek követték, megkezdődtek a főzési munkálatok. Várhatóan 2021 első negyedévében kerül piacra a Horizont Sörfőzde Night Shift Vintage 2020 / Wheat Wine elnevezésű kézműves sör, mely 2 db 55 literes Gemenci whiskeys hordóban érlelődött. 

Méhn Marcelltől, a sörfőzde vezető sörfőzőjétől megtudtuk, hogy a január-februárban piacra kerülő sör egy wheat wine stílusú termék, ami azt jelenti, hogy jó erős 10+ százalékos maláta központú, mely malátának nagy része búza maláta, Így innen ered az elnevezése is. Ezeknél a söröknél az erjesztés acél tartályokban történik és csak az utóérlelésre használják a fahordókat. A sör 12 hónapig volt a Gemenc whiskey hordóban, mely érlelés során a sör felvette az előtte benne lévő whiskeynek az ízjegyeit. Továbbá a fa természetes légzése miatt létrejövő oxidáció elmélyítette ezt a kellemes, rumos-diós ízvilágot, ami kialakult a sörben. 

A Horizont Sörfőzde az egyedi kézműves söreiről ismert a hazai sörpiacon. Napjainkra a magyar top kisüzemi márkák közé küzdötte fel magát, és ezt a folyamatos újításaival igyekszik fent is tartani. Magyarországon az elsők között érlelte égetett szeszes hordóban a söreit. Évről évre egyre többféle hordóval rendelkezik különféle lepárlóktól, amiket természetesen finomabbnál finomabb sörökkel tölt fel és dob ki piacra érlelést követően. 

Méhn Marcell elmondta, hogy a jövőben is terveznek Gemenc whiskey hordóban érlelt söröket készíteni, hiszen, a Gemenc Distillery párlatainak ízvilága rendkívül impozáns és egyedi, amit szeretnének a sörben is viszont látni.

A Night Shift Vintage 2020 / Wheat Wine sört a főzőmester azoknak ajánlja, akik szeretik a testesebb, kortyolgatósabb, nagyon komplex ízvilágú söröket. Leginkább egy kellemes zserbót tudna hozzá elképzelni, de véleménye szerint egy ennyire komplex sör önmagában is kiválló desszert.
A sörfőző mester leírása nagyon kíváncsivá tett minket, kedvünk lenne azonnal meg kóstolni ezt a kézműves remekművet.

A lepárló növekvő termelési kapacitása miatt, egyre több üres hordó fog megjelenni. Reméljük ezen termékek sikere hozzájárul ahhoz, hogy megüresedő hordóink másodlagos felhasználási lehetőséget kapjanak, 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük