Milyen sör készül Gemenc whiskey hordóban?

Gemenc Distillery whiskey-gyártási technológiája új tölgyfa hordós érlelésen alapul. Sok látogatónk kérdezi, hogy mi lesz a Gemenc whiskey hordóval miután a benne lévő szesz palackozásra kerül. A kérdés jogos, hiszen ezek a hordók a hároméves érlelés után még kitűnő állapotban vannak és átjárja őket a whiskey aromája, mondhatni energiája.  Nagy örömmel fogadtuk a Horizont Sörfőzde megkeresését. A sörfőzde eltökélt szándéka volt, hogy kínálatát Gemenc whiskeys hordóban érlelt sörrel egészítse ki.

A szavakat hamarosan tettek követték, megkezdődtek a főzési munkálatok. Várhatóan 2021 első negyedévében kerül piacra a Horizont Sörfőzde Night Shift Vintage 2020 / Wheat Wine elnevezésű kézműves sör, mely 2 db 55 literes Gemenci whiskeys hordóban érlelődött. 

Méhn Marcelltől, a sörfőzde vezető sörfőzőjétől megtudtuk, hogy a január-februárban piacra kerülő sör egy wheat wine stílusú termék, ami azt jelenti, hogy jó erős 10+ százalékos maláta központú, mely malátának nagy része búza maláta, Így innen ered az elnevezése is. Ezeknél a söröknél az erjesztés acél tartályokban történik és csak az utóérlelésre használják a fahordókat. A sör 12 hónapig volt a Gemenc whiskey hordóban, mely érlelés során a sör felvette az előtte benne lévő whiskeynek az ízjegyeit. Továbbá a fa természetes légzése miatt létrejövő oxidáció elmélyítette ezt a kellemes, rumos-diós ízvilágot, ami kialakult a sörben. 

A Horizont Sörfőzde az egyedi kézműves söreiről ismert a hazai sörpiacon. Napjainkra a magyar top kisüzemi márkák közé küzdötte fel magát, és ezt a folyamatos újításaival igyekszik fent is tartani. Magyarországon az elsők között érlelte égetett szeszes hordóban a söreit. Évről évre egyre többféle hordóval rendelkezik különféle lepárlóktól, amiket természetesen finomabbnál finomabb sörökkel tölt fel és dob ki piacra érlelést követően. 

Méhn Marcell elmondta, hogy a jövőben is terveznek Gemenc whiskey hordóban érlelt söröket készíteni, hiszen, a Gemenc Distillery párlatainak ízvilága rendkívül impozáns és egyedi, amit szeretnének a sörben is viszont látni.

A Night Shift Vintage 2020 / Wheat Wine sört a főzőmester azoknak ajánlja, akik szeretik a testesebb, kortyolgatósabb, nagyon komplex ízvilágú söröket. Leginkább egy kellemes zserbót tudna hozzá elképzelni, de véleménye szerint egy ennyire komplex sör önmagában is kiválló desszert.
A sörfőző mester leírása nagyon kíváncsivá tett minket, kedvünk lenne azonnal meg kóstolni ezt a kézműves remekművet.

A lepárló növekvő termelési kapacitása miatt, egyre több üres hordó fog megjelenni. Reméljük ezen termékek sikere hozzájárul ahhoz, hogy megüresedő hordóink másodlagos felhasználási lehetőséget kapjanak, 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.