Mit is jelent a bourbon tipusú whiskey?

bourbon whiskey

Mit is jelent a bourbon tipusú whiskey?

A Gemenc Distilleryben bourbon típusú és gabona (grain) whiskeyk készülnek. Hazánk éghajlata, klímája leginkább a bourbon whiskey hazájára, Kentucky államéra hasonlít a nagy whiskey termelő területek közül. Emellett Magyarországon kiváló minőségű gabona terem, ezért választottuk ezt a technológiát és ezt a típusú whiskeyt. Ha megnézzük a környező országokat, ugyenezt tapasztalhatjuk. A minőségi whiskey mindig a környék gabonaiból és az adott klímához illeszkedő technológiával készül. Nekünk ezt az utat kell járnunk, hogy világszínvonalú whiskeyt készítsünk.

A következőkben bemutatjuk, hogy mit is jelent a bourbon whiskey és mlyen esetben lehet egy párlatot bourbon whiskeynek hívni. A bourbon whiskey olyan amerikai whiskeytípus, amit legalább 51% kukoricából készítenek, és lepárlás után új, belülről elszenesített tölgyfahordóban érlelnek. Nevét Bourbon megyéről kapta, mely Kentucky államban található. A jelenlegi szabályozás szerint bourbon whiskey az Amerikai Egyesült Államok területén bárhol készíthető. A cikket tovább olvasva látható, hogy a Gemenc Distillery bizonyos termékei a legtöbb feltételnek megfelelnek a bourbon whiskey feltételei közül.

Törvényi szabályozás

1964. május 4-én az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa törvényi szabályozással elismerte a bourbon whiskeyt, mint az Amerikai Egyesült Államok egyedi termékét. Az angol nyelvű szabályozás itt található.

A boubon whiskeynek az a termék tekinthető mely az alábbi feltételeknek megfelel:

  • az Amerikai Egyesült Államok területén készült
  • minimum 51% kukoricát tartalmazó gabonkeverékből készült
  • új, kiégetett tölgyfahordóban érlelt
  • lepárláskori alkoholfoka nem több, mint 160 US proof vagyis 80%
  • hordóbatöltéskor alkoholfoka nem több, mint 125 US proof vagyis 62,5%
  • palackozásakor alkoholfoka minimum 40% (80 US proof)
  • A minimális érlelési idő a bourbon whiskey esetén nincs meghatározva, azonban minimum 2 évet kell érlelni ahhoz „straight bourbon” whiskeynek lehessen hívni.
  • négy évnél rövidebb ideig érlelt bourbonnek az érlelési idejét fel kell tüntetni a palack címkéjén
  • A straight bourbon esetében a különböző hordók tartalmának keverése, a szűrés, a vízzel történő higítás engedélyezett, azonban meg kell tartani a minimum 40%-os palackozási erősséget.
Gemenc 0046
 

Látható, hogy a 0046-os és a 0306-os termékünk a feltételek többségének megfelel: 60% kukoricát tartalmaznak, a lepárláskori alkohol fokuk 65%, és 48%-osan kerülnek palackba. Új kiégetett zempléni hordóban érleljük. Mivel kicsit magasabb alkoholfokkal kerül hordóba és nem Amerikában készül, hanem Pörbölyön, így csak boubon típusú whiskeynek hívhatjuk és nem bourbon whiskeynek.

A bourbon whiskey története

Az amerikai whiskey története az ír és skót bevándorlókkal kezdődött, akik a szeszfőzés tudományát magukkal vitték Amerikába. Az 1770-es években a Kentucky régió kukoricatermesztő farmerei egy édesebb whiskey kezdtek gyártani köszönhetően a kukorica alapanyagnak. Jacob Beam 1788-ban költözött Kentuckyba, és itt létrehozta az egyik legismertebb whiskey lepárlót. A legenda szerint egy véletlennek köszönhető, hogy a bourbont belülről kiégetet hordokban kell készíteni. Elijah Craig tiszteletes 1789-ben volt az első, aki belülről elszenesített hordóban szállította először whiskyjét a vásárlókhoz. A hosszú út miatt, mire a whiskey a vásárlókhoz ért lágyabb ízűvé és karamellszínűvé vált az elszenesített hordófában levő karamellizált cukortól.

1791-ben az USA szövetségi kormánya megadóztatta az égetett szeszesitalokat, ami oriási felháborodást váltott ki, és a törvény ellen Nyugat-Pennsylvaniában lázadás tört ki, amit a történészek whiskylázadásnak neveztek el. A lázadást George Washington fojtotta el 13 ezer fős sereggel. Ennek hatására azonban sokan költöztek át Kentuckyba és folytatták itt a gabonatermesztést és szeszfőzést, ami szintén hozzájárult a bourbon whiskey későbbi sikereihez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.